”Lösningarna finns hos deltagarna” – Möt Mia Magnusson

Möt Mia Magnusson, strategisk samhällsplanerare på Borås Stad och projektledare Hållbar Landsbygd Sjuhärad, som berättar om hennes roll på Nationell verkstad och vad du som deltagare ska ta med dig hem. Hon lyfter också fram den rykande färska Smarta Kartan som lanserats i Sjuhärad.

Vad är din roll på verkstan?
– Jag är med och planerar dagarna, bland annat projektkavalkaden där vi ska boosta deltagarna och fylla på med energi! Där har jag det angenäma problemet att sålla bland alla exempel som kommit in, så mycket spännande som händer! Tillsammans med min kollega på Borås Stad Mikaela Lilleste ansvarar jag för workshop-spåret Semester under dag två. Vi har en utmaning att få semester hållbart ur alla dimensioner, något vi måste lösa tillsammans! Vi funderar på vad som händer om man vänder perspektivet och tänker inifrån och ut, från invånare och skapa och utveckla lokal stolthet och engagemang i besöksnärings. Blir det andra aktörer och arbetssätt då? MEN detta är en av våra egna frågeställningar, i workshopen utgår vi från en metod i behovsstyrd utveckling. Du kommer med dina behov och frågeställningar så gör vi allt för att lösa det tillsammans i rummet! Du som deltagare medskapar innehållet helt enkelt.

Vad vill du att jag som deltagare ska ta med mig hem efter konferensen?
– Att du har en känsla av att blivit sedd, hörd och vet vad du ska göra när du kommer tillbaka till kontoret. Det är lätt att bli inspirerad på en konferens, men vi vill att du även ska ha med dig verktyg för handlingskraft. I programmet finns flera timmar med tid för medskapande och nätverkande där du är en del av innehållet. Lösningarna finns ju hos konferensdeltagarna, tillsammans hjälps vi åt att bena fram dem! Som stolt Boråsare hoppas jag även att många får upp ögonen för vårt vackra samhälle med gatukonst och delningsinitiativ i hjärtat av staden.

Vad är målet med Hållbar Landsbygd?
– Hållbar Landsbygd Sjuhärad (Sjuhärad är vår region med 8 st kommuner) vill vara delaktiga i att bredda bilden av hållbara livsstilar, som oftast utgår från staden som norm. Vi vill samla vad som händer i vår region och skapa förutsättningar för fler saker att hända. Till exempel har vi nyligen lanserat en lokal Smarta Karta som samlar delningsinitiativ över hela Sjuhärad. En karta utan kommungränser eller uppdelning stad & land – för vi är ju faktiskt alla en del av ett samhälle som ska lösa omställningen tillsammans! Jag berättar gärna mer om projektet face to face när vi ses i Borås 23-24 oktober.

Läs hela programmet