”Hållbarhet som ord är något utopiskt”
Linnéa M.F Larsson är konstnär, drömfabrikör och stenåldersentreprenör, som skapar narrativ av sin förvirring i sökandet efter svar på stora samhällsfrågor. Som gäst i morgonsoffan kommer hon att ge sin bild om individers val, om textilbranschen och om framtidens hållbara samhälle.

Vad är en drömfabrikör och stenåldersentreprenör?
– Drömfabrikör är en skämtsam syftning till min roll som initiativtagare och organisatör av pilotprojektet Dreamfactory – the other weaving mill, ett seminarium som genomfördes i juni 2019. Titeln fabrikörn fick jag av en av deltagarna som nu tänker arbeta två timmar i veckan i Drömfabriken, som inte finns, mer än som några dagars seminarium och verkstad. Men förhoppningsvis manifesterar sig Drömfabriken mer och mer över tid. För vi behöver mötas, dela perspektiv och kunskap över gränser. Stenåldersentreprenör kallar jag mig för att jag är rätt dålig på att inrätta mig i entreprenörskapet i dagens samhälle och framtidsentreprenör låter förfärligt.

På vilket sätt ser du fram emot konferensen?
– Det är ett privilegium att som konstnär få ta del av forskning på konsumtion, handel och ekonomi och ta in kunskap och inspiration av de talare som kommer.

Vad kommer du att bidra med?
– Jag bidrar med perspektiv ur min konstnärliga praktik, som mest rör sig utanför institutionerna, i skärningspunkten mellan konst, aktivism och pedagogik.

Vad betyder hållbarhet för dig?
– Hållbarhet som begrepp är laddat med olika värden och borde diskuteras mer. Ordet i sig är något utopiskt, och står i konflikt med hur industrisamhället ännu struktureras. Därför används det kanske så mycket. Speciellt begreppet hållbar tillväxt provocerar frågor hos mig. Men jag tror att varenda civilisation har varit ett uttryck för hybris, någon eller några som överskattat sin förmåga att bära hela världen genom sin egen speciella förmåga.

Mer om Linnéa M.F Larsson
Sedan några år fokuserar hon på den textila varan och dess roll i våra liv, genom konstverket New Look / As fair as possible. Det är en pop-up ateljé som ställer frågor kring det rättvisa priset på kläderna vi konsumerar. Hon organiserar även det multidisciplinära seminariet Dreamfactory – the other weaving mill, en plattform som bjuder in att tänka och göra tillsammans kring framtidens hållbara textilproduktion i postindustriell kontext.

Linnéa Larsson är gäst i morgonsoffan den 24 oktober kl 08:30.

Läs hela programmet här.

Bilder från projektet New Look. Tagna av Welly