Program

23 Oktober

10:00 – 12:00

Sustainable consumption – the global, national and local perspective.

Öppet för studenter och allmänhet. Föreläsningen är på engelska.

Fri entré!

Läs mer…

Nationell verkstad är en årligt återkommande nationell konferens inom ramen för Sveriges genomförande av FN:s ramverk för hållbar konsumtion och produktion. I detta arbete finns en nära samverkan mellan Japan och Sverige. Lewis Akenji, ledare för Japans del av FN10YFP programmet Hållbara livsstilar, medverkar som keynote speaker under förmiddagspasset.

Möt Cecilia Solér, forskare och lärare vid Handelshögskolan i Göteborg som vill rädda världen och som ifrågasätter att vi är vad vi har på oss. Cecilia Solérs forskning inriktar sig på hur konsumtionskultur och marknadsföring påverkar våra konsumtionsmönster och Cecilia Solér har även uppmärksammat sambandet mellan konsumtion och psykisk ohälsa.

Möt även Karin M Ekström, professor i företagsekonomi vid Högskolan Borås som är den tredje tunga talaren i denna fördjupande och faktaspäckade förmiddag. Karin M Ekström studerar bland annat butikernas roll för socialt hållbara samhällen. Butiken har större betydelse för samhällets utveckling än vad som vanligen hävdats och det är hög tid att beslutsfattare uppmärksammar detta i både storstad i mindre samhällen, i en tid när digitaliseringen går allt snabbare.

12:30 – 12:55

Registrering

Textile Fashion Center i Borås

13:00

Välkommen till Nationell verkstad (anmälan krävs)

Läs mer…

Science Park Borås, Högskolan Borås tillsammans med Borås stad och Boråsregionen hälsar
er välkomna till den innovationsmiljö som ska skapa framtidens hållbara konsumtion.

13:10

Varför är hållbar konsumtion viktig och vad görs?

Läs mer…

Cecilia Solér, docent i marknadsföring och forskare i hållbar konsumtion vid Handelshögskolan i Göteborg, tar dig med på en snabb resumé kring det globala miljöläget och presenterar några viktiga aspekter med koppling till livsstil/konsumtion, vad som görs kring FNs mål globalt och nationellt.

13:30

Vilka hinder finns idag och vad görs för att undanröja dem?

Läs mer…

Personer från näringsliv, politik och akademi samtalar om hinder och målkonflikter som står i vägen för en hållbar konsumtion, liksom förslag på lösningar.

Möt Kristina Jonäng, ordförande i Regionutvecklingsnämnden Västra Götaland, Johan Trouvé, VD för Västsvenska Handelskammaren och Cecilia Solér forskare vid Handelshögskolan i Göteborg samt representant för svenska regeringen. Alexandra Davidsson, generalsekreterare för föreningen Medveten Konsumtion. Eva Ahlner, senior rådgivare, Naturvårdsverket.

14:00

Katarina Graffman om konsumtionskulturens tvingande logik

Läs mer…

Vi möter Katarina Graffman som är filosofie doktor i kulturantropologi och hennes fokusområden är konsumtion och konsumtionskultur. Hon har de senaste 20 åren kontinuerligt studerat dagens konsumtionskultur och beteendetrender relaterat till konsumtion. Katarina har tillsammans med professor Jacob Östberg skrivit boken Vi är vad vi köper. Frågan som är central i boken är varför konsumtionskulturens tvingande logik är så svår att bryta sig loss från?

 

14:30

Fika

15:00 – 17:00

Morgondagens konsument & framtidens trender

Läs mer…

Vi belyser morgondagens konsument och framtidens trender med en unik studie gjord av Kairos Future. Sex tydliga konsumentgrupper driver utvecklingen mot hållbar konsumtion på olika sätt.

Se videon om hållbar konsumtion som berättar mer om studien (sidan öppnas i nytt fönster)

Vad betyder det för din organisation? Detta kommer vi att presentera, diskutera och gestalta på ett spännande sätt. Det blir ett interaktivt pass med workshops för att fördjupa förståelsen av dessa viktiga målgrupper.

 

18:00 – 22:00

Middag

Plats: Do-tank Center, Textile Fashion Center

Läs mer…

På kvällen äter vi en ekologisk sharingmiddag i vår innovationsmiljö Do-tank Center samtidigt som vi bjuds på framträdanden som inspirerar till goda affärer att ta ett större ansvar för klimatet. Biologen och miljöentreprenören Glenn Mattsing föreläser om skräp som en resurs och hur näringslivet kan gynnas av omställning till hållbara produkter och tjänster. Gästar oss gör också kaffe- och matentreprenören Matts Johansson som har grundat kaffeföretaget da Matteo i vilket han är delägare i och grillrestaurangen Jernbruket samt delägare och medskapare av Garveriet i Floda.
Han berättar om hans filosofi av att driva företag med ett omfattande hållbarhetstänk.

24 Oktober

08:30

Reflektion i morgonsoffan

Läs mer…

Vi inleder dagen med reflekterande samtal kring framtiden och individers val.

09:00

Kavalkad av goda exempel

Läs mer…

Vi fyller på med energi och framtidshopp genom att få ta del av goda exempel från både näringsliv och offentlig sektor.

09:45

Lös branschens utmaning – parallella spår

Läs mer…

Med båda kunskap och kreativa processer kommer du att få ta dig an att lösa utmaningar kopplade till den hållbara konsumtionen. Utmaningarna kommer att matchas till olika metoder, så att du både får ett smakprov på en metod och fördjupa dig i problematiken i utmaningen.

Vi planerar detta moment till att innehålla fyra valbara parallella spår:

Inredning

Plats: Textile Fashion Center

Dagens inredning är designad för en relativt kort livslängd och det är ovanligt att de återanvänds eller renoveras. Vad krävs för att ändra detta ohållbara beteende som finns hos företag, offentlig verksamhet och privatpersoner? Utmaningen ligger säkert både på produktdesignen och kring vilka möjligheter som erbjuds för att cirkulera inredning.

Mode

Plats: Textile Fashion Center

Konsumenter visar idag allt större intresse för hållbart mode och efterfrågar nya hållbara alternativa sätt att förnya garderoben. Trendig vintage, re-design tjänster, reparationstjänster och hyrlösningar växer fram. Men går det att tjäna pengar på dessa nya hållbara alternativ? Vilka lösningar (tekniska, digitala, finansiella etc) måste fram för att möjliggöra cirkulära alternativ? Hur ser drivkrafterna och behoven ut för olika konsumentgrupper?

Kvarterets konsumtion

Plats: Textile Fashion Center

För att det ska bli attraktivt att anamma en hållbar livsstil behövs nya tjänster och erbjudanden i kvarteret. Utmaningen är att förstå vilka och vem som ska erbjuda detta – finns det nya affärsmöjligheter eller ny samhällsservice?

Semester

Plats: Textile Fashion Center

Detta ljuvliga fenomen där vi gärna släpper både vardag och våra rutiner. Men hur ser vår semester ut om den ska vara hållbar? Och hur kommer vi dit?

12:00

Kulturlunch på stan

Läs mer…

Tillsammans med en guide kommer du i grupp promenera ut i Borås för att uppleva de kulturella värdena i staden och goda exempel som underlättar för en hållbar livsstil. Det blir också ett tillfälle till nätverkande och samtal över gränser bland deltagarna.

14:00

Lösningarna presenteras

Läs mer…

Vi presenterar guldkornen från förmiddagen och lunchvandringen gemensamt.

14:30

Micael Dahlén om nya värden som berikar våra liv och verksamheter

Läs mer…

Vi möter Micael Dahlen som är en populär talare och föredragshållare, såväl i Sverige som internationellt. Han har pratat på platser som Shanghai, New York, Istanbul och Lissabon, för kunder som Google, Ericsson, Samsung, Deloitte, Volkswagen, Fujitsu och Oriflame. Han har blivit framröstad till ”näringslivets populäraste föredragshållare” och utsedd till nummer 10 i världen inom sitt forskningsfält.

15:30

Summering av dagarna

16:00

Avslut